PiXELme

"KUNST IS DE ENIGE MANIER OM THUIS WEG TE LOPEN ZONDER BUITEN TE KOMEN," aldus Twyla Tharp. In deze PiXELme-soapbox, vind je wekelijks berichten van Frans & Marjon, de internauten van RASA met open oog voor boeiende, spannende en ontspannende of gewoon mooie internetsites over beeldende kunst. ****** ************ ****** ***** TERUG naar START *****

29 december 2010

Flash !!!


De Brit Paul Neave maakt spelletjes en nog veel andere interactieve (Flash)toepassingen voor computers en andere moderne apparaten. Probeer zeker Dandelion, Light, Imagination, Fractal of Bounce eens uit op zijn site. Sommige toepassingen werken niet zo goed in Opera, maar doen het wel prima in andere browsers. Bij de Games bevielen Frogger, Hexxagon of Asteroids majoor Frans zo goed dat hij niet voor zijn computer weg te branden was. Ook Record Tripping van de Bell Brothers, valt onder zulke gevaarlijke spelletjes. Eer je het weet, is er alweer een paar uur voorbij…

Labels: , ,

22 december 2010

Ijskoud de beste !

Sneeuw is “een hoogriskante harmonie die vibreert tussen verstikking en verzekering, tussen een oneindige en universele cocon en een fragiele en verzwelgende gevangenis.”, aldus Capitaine Lonchamps - een franstalige collega van majoor Frans, die van het “neigisme” zijn levenswerk maakt en niet wacht tot het buiten gaat sneeuwen, maar zelf de sneeuwvlokken schildert op alles wat hij tegenkomt. Hij gebruikt graag oude en gevonden beelden, waarin hij als sneeuwman binnendringt, zoals in de reeks “Cinema”, maar ook de meer alledaagse dingen zoals verjaardagstaarten vallen onder zijn aandacht.
Wie zelf ook wel eens een sneeuwman wil maken, maar niet buiten kan of mag, kan bij Flurrious beginnen met een eerste sneeuwvlok of bij Martin en Muñoz terecht voor inspiratie. Sneeuwpret gegarandeerd!

Labels: , ,

15 december 2010

Kleurwedstrijdprijzengotiek

De drie winnaars van onze Wim Delvoye-kleur-wedstrijd voor het KMSKA in Antwerpen krijgen deze week hun kleurboek en kleur-potloden in de bus. Meteen een gelegenheid om nog even stil te staan bij de spitse torens en ornamenten van de gotiek : denk maar aan de kathedralen van Reims, Keulen, Antwerpen, of Milaan en Chartres. Hier zie je waar de inspiratie vandaan komt voor de stalen toren die je nu nog tot 23 januari 2011 op het dak van BOZAR kan bezoeken in Brussel. De toren stond eerder ook al in Venetië en in Parijs. Merk je het verschil?
Al net zo fantastisch en bijzonder gedetailleerd is het werk van François Schuiten. In zijn tekeningen van de “Duistere Steden” speelt architectuur eveneens een belangrijke rol. Wordt jij ook niet duizelig bij dit soort perspectief?

Labels: , , , ,

8 december 2010

Schedels en knekels

Van schedels naar knekels is maar een enkele stap. In de middeleeuwse dodendansen toonden de geraamten hoe de pestepidemies allen bedreigden, van hoog tot laag, al kon net zo goed niemand ontsnappen aan de kaken van de dood bij Holbein de Jongere, rond 1525. Vanaf de 18e eeuw echter worden heel andere gevaren en situaties onderwerp voor het skelettenballet : van zelfmoord en schipbreuk tot roken en revolutie, alles komt aan bod bij Thomas Rowlandson, in de “Comédie de la mort” of bij Alfred Rethel, die in 1849 de vele mislukte opstanden van het revolutiejaar 1848 herdacht.
Tot op vandaag blijft angst voor de dood inspireren : op deze merkwaardige pagina van Totentanz-online dansen de doden alom, de oudste dateren van omstreeks 1450, de jongste uit 2008. Al mag er ook al eens gelachen worden: met deze "Mexican Star Wars"-dodendans, bijvoorbeeld.

Labels: , , ,

2 december 2010

Skull

De schedel als symbool van de dood vind je niet alleen in het werk van hedendaagse kunstenaars als Jan Fabre en Kendell Geers, maar ook in het filmpje "Palatine" van A.N. Fischer of bij Damien Hirst, die er het duurste kunstwerk ooit mee maakte. Dat lokte dan weer reacties uit, zoals deze van Jim Riswold of dit korte filmpje : “For God’s sake”.
Schedels komen ook veel voor op "Vanitas"-schilderijen, die ons aanmanen het verstrijken van de tijd en de altijd dreigende dood in gedachte te houden. De schedel hiernaast, op zijn beurt, komt uit Tibet en voor wie eens een iets ander bureaubladbeeld zoekt, hebben we dit gevonden… Brrr!

Labels: , , ,